Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 mei 2012
De eeuwige hoest: kies voor natuurlijke hoestsiropen
| 28/05/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
De eeuwige hoest: kies voor natuurlijke hoestsiropen Kinderen hebben wel eens een typische zware hoest, maar ook volwassenen zitten wel eens met een hoest opgescheept die hen 's nachts wakker houdt.
De vraag die je eerst moet stellen is: vanwaar komt die hoest? Hoesten is niet altijd een teken van verkoudheid, ook andere ontstekingen aan de luchtwegen 'monden' uit in een hoest. Bij kinderen schuilt achter een langdurige hoest vaak een astma-aandoening!
Voor een onschuldige hoest hoef je niet onmiddellijk te grijpen naar farmacologische hoestsiropen. Zij onderdrukken enkel de hoestreflex in het zenuwstelsel en doen dus niets aan de oorzaak.
De meest eenvoudige remedie tegen hoest is natuurhoning die je in rauwe vorm moet innemen. Propolis is nog een ander bijenproduct dat zowel een antibacteriële als antivirale werking heeft.

Vele kruiden zijn bekend vanwege van hun hoestonderdrukkende werking. Sommige van die kruiden onderdrukken infecties aan de luchtwegen, andere wakkeren de slijmproductie aan. Preparaten met eucalyptus, tijm, zoethout en dennensiroop zijn veilige middeltjes, ook al als je niet goed weet wat aan de basis ligt van de hoest. Rode wilg (schors) en bakbanaan (bladeren) zijn minder gekende hoestremmers.
Is de hoest eerder een astmaverschijnsel, dan moet je de achterliggende allergie behandelen. Omega-3-vetzuren en probiotica kunnen dan soms helpen. Zorg ook voor een goede ventilatie in het huis.

Propolis, een natuurlijk antibioticum
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Lees ook:
Luchtweginfecties

Bronnen:
Yang XW, Li SM et al. Phytochemical and biological studies of Abies species. Chem Biodivers. 2008 Jan;5(1):56-81
Axelsson I. Honey, not dextromethorphan, was better than no treatment for nocturnal cough in children with upper respiratory infections. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2009 Jun;94(3):96
Buechi S, Vogelin R et al. Open trial to assess aspects of safety and efficacy of a combined herbal cough syrup with ivy and thyme. Forsh Komplementarmed Klass Naturheilkd, 2005; 12(6): 328-32

 

lijn