Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 december 2020
De gevaren van urinezuur
| 29/12/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
De gevaren van urinezuur Urinezuur is een noodzakelijk afvalproduct, het is zelfs een belangrijk antioxidant in het bloed. Toch vormen verhoogde bloedwaarden van urinezuur een risico voor hart- en vaatziekten, nierziekten, jicht en zelfs diabetes. Een van de redenen is dat de productie van urinezuur via een schadelijk proces verloopt.

Hoe remmen we de productie van urinezuur? Heel simpel: door minder vlees en minder fructose te eten. Fructose zit in gewone tafelsuiker, maar ook in fruit en fruitsap. Fruit is rijk aan vezels die de opname van fructose remmen, maar in fruitsap zitten die vezels niet.
Proteïnen uit vlees verhogen het risico op hoge urinezuur terwijl proteïnen uit planten urinezuur juist verlagen. Vis en zeevruchten zijn de grootse bronnen van urinezuur producerende proteïnen, al zijn het wel voedzame bronnen van andere nutriënten.

Hoe nierproblemen voorkomen?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Westerse voeding slecht voor de nieren
Voedingsplanten voor preventie van nierstenen
Verhoogd urinezuurgehalte en mineralentekorten

Bronnen:
Villegas R, Xiang YB et al. Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: the Shanghai Men's Health Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 May;22(5):409-16. doi: 10.1016/j.numecd.2010.07.012. Epub 11 01 28.
Wang YL et al. Association between Dietary Magnesium Intake and Hyperuricemia. PLoS One. 15 11 4;10(11):e0141079.

 

lijn