Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Hoeveel suikerwaren snoept u dagelijks?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 mei 2021
De gezonde eigenschappen van chocolade
| 17/05/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
De gezonde eigenschappen van chocolade Chocolade bevat polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die ook terug te vinden zijn in rode wijn of in groene thee. Chocolade bevat verder ook fytosterolen. Ze remmen de vorming van slechte cholesterol af, en helpen mee om de vorming van bloedklonters in de bloedvaten te voorkomen. In chocolade zit tevens een vetzuur dat het niveau van de goede HDL cholesterol verhoogt. Chocolade bevordert, via de hersenen, tevens de aanmaak van stoffen die voor een opgewekte stemming kunnen zorgen. Dit is meteen de reden waarom mensen die lijden aan stress of depressie naar chocolade zullen grijpen. Maar opgelet, een recente Amerikaanse studie bevestigt een daling van de mortaliteit bij mensen die twee tot drie keer per week wat chocolade eten. De gunstige effecten worden negatief bij een groter gebruik.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat enkel zwarte chocolade, die minimum 70 procent (!) cacao bevat, in kleine hoeveelheden goed is voor onze gezondheid. Conclusie: Een klein stukje pure chocolade, een tot twee keer per week is een aangename manier om je gezondheid smakelijk te ondersteunen.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Lees ook:
Ogen verraden drang naar chocolade
Chocolade tegen hartziekten en beroerten>
Mediterrane voeding: bescherming door polyfenolen en Omega 3

Bronnen:
Visioli F, Bernaert H, Corti R, Ferri C, Heptinstall S, Molinari E, Poli A, Serafini M, Smit HJ, Vinson JA, Violi F, Paoletti R. Chocolate, lifestyle, and health. Crit Rev Food Sci Nutr. 09 04;49(4):299-312
Taubert D, Roesen R, Lehmann C, Jung N, Schomig E. Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial.
Wirtz PH, von Känel R, Meister RE et al. Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. J Am Coll Cardiol. 2014 Jun 3;63(21):2297-9. doi: 10.1016/j.jacc.2014.02.580. Epub 2014 Mar 26.

 

lijn