Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 mei 2018
De gezonde eigenschappen van pure chocolade
| 02/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
De gezonde eigenschappen van pure chocolade Chocolade werd lang bekeken als lekker snoep maar waarvan het gebruik schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Zwarte cacaoproducten beschikken echter over gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Donkere chocolade dankt die 'gezonde interesse' omdat het polyfenolen bevat. polyfenolen zijn antioxidanten van hetzelfde type dat terug gevonden wordt in rode wijn of groene thee. In zwarte chocolade zitten ook fytosterolen die de absorptie van slechte cholesterol afremt en het menselijk organisme beschermt tegen de vorming van bloedklonters. Donkere chocolade beschikt tot slot ook over een vetzuur die de vorming van goede cholesterol positief beïnvloedt. Samengevat bevordert donkere chocolade de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Chocolade met een zeer hoog cacaogehalte (minimum 70 procent) heeft nog andere goede eigenschappen. De chocolade produceert in de hersenen endorfinen. Dat zijn 'feel good' stoffen die soms in extreme mate geconsumeerd worden door depressieve mensen of personen die blootgesteld worden aan chronische stresstoestanden.
Uit een Amerikaanse studie blijkt tot slot dat het wekelijks eten van een kleine hoeveelheid donkere chocolade mensen iets meer optimistisch stemt.
De onderzoekers waarschuwen wel dat meer donkere chocolade eten dan weer slecht is voor de gezondheid. Een kleine portie per week volstaat en is zelfs aan te raden.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Lees ook:
Ogen verraden drang naar chocolade
Cacao houdt hart en hersenen gezond
Chocolade tegen hartziekten en beroerten>

Bronnen:
Taubert D, Roesen R, Lehmann C, Jung N, Schomig E.
Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial.

 

lijn