Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 oktober 2014
De gezonde kwaliteiten van chocolade
| 22/10/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
De gezonde kwaliteiten van chocolade Chocolade bevat polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die ook terug te vinden zijn in rode wijn of in groene thee. Chocolade bevat verder ook fytosterolen. Ze remmen de vorming van slechte cholesterol af, en helpen mee om de vorming van bloedklonters in de bloedvaten te voorkomen. In chocolade zit tevens een vetzuur dat het niveau van de goede HDL cholesterol verhoogt. Chocolade bevordert, via de hersenen, tevens de aanmaak van stoffen die voor een opgewekte stemming kunnen zorgen. Dit is meteen de reden waarom mensen die onder stress staan of depressief zijn naar chocolade zullen grijpen. Maar opgelet, een recente Amerikaanse studie bevestigt een daling van de mortaliteit bij mensen die twee tot drie keer per week wat chocolade eten. De gunstige effecten worden negatief bij een groter gebruik.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat enkel zwarte chocolade, die minimum 70 procent cacao bevat, in kleine hoeveelheden goed is voor onze gezondheid. Conclusie: Een klein stukje chocolade, een tot twee keer per week is een aangename manier om je gezondheid smakelijk te ondersteunen.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Lees ook:
Ogen verraden drang naar chocolade
Saffraan voor stress-snoepers
Cholesterolverlaging: beter gezonde dan vetarme voeding

Bronnen:
Visioli F, Bernaert H, Corti R, Ferri C, Heptinstall S, Molinari E, Poli A, Serafini M, Smit HJ, Vinson JA, Violi F, Paoletti R.
Chocolate, lifestyle, and health.
Crit Rev Food Sci Nutr. 09 04;49(4):299-312

 

lijn