Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 augustus 2018
De neveneffecten van medicamenten
| 28/08/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
De neveneffecten van medicamenten Het spijsverteringskanaal is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Eén van de taken is het afweersysteem in optimale conditie houden.
Met het spijsverteringsstelsel worden alle organen bedoeld die samen zorgen voor de voedselvertering. Aan de basis van verschillende spijsverteringsaandoeningen (winderigheid, buikkrampen, diarree,…) liggen meestal ongezonde voedingsgewoonten: overvloedig alcohol gebruik, sterk gekruid voedsel, te vetrijke maaltijden, overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken, …

Ook geneesmiddelen kunnen ongemakken van het spijsverteringsstelsel uitlokken. Het meest extreme voorbeeld is antibioticagebruik. Sommige breedspectrum antibiotica wijzigen de microbiële darmflora drastisch. Ziekmakende micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) krijgen de kans om zich ongeremd te ontwikkelen. De overgroei van sommige van deze ziekmakende soorten verstoort het evenwicht van de darmflora. Vaak is diarree het gevolg. Een noodzakelijke kuur met probiotica wordt bovendien zelden voorgeschreven.

Darmverzorgende tips
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Bloeddruk verlagen zonder medicatie
Bewegen: het beste, kostenloze geneesmiddel
80% van de meest terugbetaalde geneesmiddelen vermijdbaar!

Bronnen:
Thomas J. Moore, AB; Michael R. Cohen, RPh, MS, ScD; Curt D. Furberg, MD, PhD
Serious Adverse Drug Events Reported to the Food and Drug Administration, 1998-2005
Arch Intern Med. 07;167:1752-1759.

 

lijn