Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 november 2017
De obesitasparadox: ook in de hartkliniek
| 02/11/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
De obesitasparadox: ook in de hartkliniek ‘Slank en gezond’ is een slagzin die ons met de paplepel ingegeven is. En zowel de medische wereld als media en modewereld doen er alles aan om ons te blijven overtuigen dat overgewicht en obesitas ongezond zijn… Hoe meer het slankheidsideaal wordt gepromoot, hoe meer de Westerse wereld geplaagd wordt door obesitas. Er is een kern van waarheid: obesitas gaat vaak gepaard met meer inflammatie, wat ziekmakend is, en andere bezwaren, zoals van bewegings- en ademhalingsstelsel.

Maar toch zijn er al lang studies die aantoonden dat de laagste mortaliteit zich eerder situeert bij mensen met (stabiel) ‘licht overgewicht’.
Cijfers uit een grote hartkliniek bevestigen dit: de mortaliteit na catheterisatie was 6% bij patiënten met ondergewicht, slechts 1,2% bij normaal en overgewicht, en steeg tot 2% bij ‘morbide obesitas’ = zeer zwaar overgewicht.
Hetzelfde gold voor hospitalisatieduur en -kosten: ziekenhuisopname 2 maal langer, kosten dus ook het dubbele van mensen met normaal en overgewicht.

Hoe gezonder eten?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Meer lezen:
Daalt de levensverwachting?
BMI zegt weinig over gezondheid
Zonder gezonde levensstijl geen gezond hart

Bronnen:
Tariq AR et al. Impact of BMI on clinical outcomes and readmissions after cardiac catheterization in the USA. Eur Soc Cardiol 27 aug 2017. https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/esc/67533

 

lijn