Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 oktober 2010
De oorzaak van chronische heupgewrichtspijn
| 25/10/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
De oorzaak van chronische heupgewrichtspijn In het kraakbeen en in het bot zitten geen zenuwen. De pijn moet vanuit het gewrichtskapsel komen. De pijn wordt veroorzaakt doordat na inspanning kleine stukjes kraakbeen, welke losraken van het gewrichtsoppervlak door het gewrichtskapsel worden ingevangen en een locale irritatie, ook wel ontsteking genoemd, veroorzaakt.
Dit is een ontsteking waar normaal gesproken geen bacteriën of virussen aan te pas komen en wordt ook wel een steriele ontsteking genoemd. Het duurt enige tijd voordat deze ontsteking optreedt vandaar dat een groot aantal mensen pas 's avonds als ze tot rust komen, klachten krijgen.

Door deze ontstekingen treedt er verlies van de elasticiteit van het gewrichtskapsel op. Hierdoor kunnen patiënten ochtendstijfheid en startpijn krijgen.
De pijn is zeurend van karakter en wordt in de regel in de lies aangegeven en kan naar het bovenbeen, soms tot in de knie uitstralen. Sommige patiënten hebben pijn aan de buitenzijde van het dijbeen of alleen aan de voorzijde van de knie. In dit laatste geval zijn ze er vaak van overtuigd dat het probleem niet in de heup, maar in de knie ligt. De pijn neemt na verloop van maanden of jaren langzamerhand toe.
Door de bewegingsbeperking van de heup ontstaan er problemen bij het knippen van nagels, het aantrekken van sokken en het strikken van veters.

Hoe heupartrose voorkomen?

Bronnen:
A. M. Lievense, Determinants on the cause and course of hip pain in the elderly in primary care, Erasmus Universiteit Rotterdam, Novempber 9th, 2005

 

lijn