Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 juni 2009
De oorzaak van vermoeidheid
| 26/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
De oorzaak van vermoeidheid Het is een normaal verschijnsel dat mensen moe worden na een lichamelijke of geestelijke inspanning. In onze moderne samenleving zijn er echter heel wat andere elementen die vermoeidheid sterk in de hand werken. Denk maar aan lawaaihinder op de weg of op het werk. Ook de onzichtbare elektromagnetische straling van mobiele telefoons, computers, microgolfovens en televisietoestellen zorgen er voor dat we extra afweerkracht nodig hebben en dus sneller vermoeid geraken.

Het menselijk lichaam is, zoals alles in de natuur, ook gesteld op regelmaat. Door de flexibele eisen, die de samenleving ons oplegt, worden we veel sneller moe. De verarmde voedselkwaliteit is nog een belangrijke factor die bijdraagt tot meer moeheid bij de mens. Onze voeding komt immers van uitgeputte en met pesticiden en herbiciden bewerkte landbouwgronden die zelf geen rust krijgen om te recupereren, dit in tegenstelling met een halve eeuw terug toen de landbouwers hun gronden regelmatig lieten ‘rusten’.

Hoe vermoeidheid voorkomen?

Bronnen:
Puetz TW, O’Connor PJ, Dishman RK. : Effects of chronic exercise on feelings of energy and fatigue: A quantitative synthesis. - Psychological Bulletin, 2006, Vol. 132, No. 6, 866-876.

 

lijn