Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 juni 2014
De risico's van urinezuur
| 25/06/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
De risico's van urinezuur Urinezuur is een noodzakelijk afvalproduct, het is zelfs een belangrijk antioxidant in het bloed. Toch vormen verhoogde bloedwaarden van urinezuur een risico voor hart- en vaatziekten, nierziekten, jicht en zelfs diabetes. Een van de redenen is dat de productie van urinezuur via een schadelijk proces verloopt.

Hoe remmen we de productie van urinezuur? Heel simpel: door minder vlees en minder fructose te eten. Fructose zit in gewone tafelsuiker, maar ook in fruit en fruitsap. Fruit is vezelrijk die de opname van fructose remmen, maar in fruitsap zitten die vezels niet.
Proteïnen uit vlees verhogen het risico op hoge urinezuur terwijl proteïnen uit planten urinezuur juist verlagen. Vis en zeevruchten zijn de grootse bronnen van urinezuur producerende proteïnen, al zijn het wel voedzame bronnen van andere nutriënten.

Hoe voorkom je diabetes?
Hoe nierproblemen voorkomen?

Meer lezen:
Westerse voeding slecht voor de nieren
Fructose slecht voor de bloeddruk

Bronnen:
Villegas R, Xiang YB et al. Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: the Shanghai Men's Health Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 May;22(5):409-16. doi: 10.1016/j.numecd.2010.07.012. Epub 2011 Jan 28.

 

lijn