Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 april 2020
De zomertijd bedreigt uw hart
| 03/04/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
De zomertijd bedreigt uw hart De overschakeling naar de zomertijd veroorzaakt een uur slaapverlies. Heel wat wetenschappers zijn tegen dit fenomeen. De voornaamste kritiek is dat het zomeruur voor een brutale wijziging zorgt in het biologisch ritme van iedere mens. Vooral oudere mensen, zieken en kinderen ondervinden voorbijgaande gezondheidsklachten.
Volgens de resultaten van een Zweedse studie stijgt het aantal hartinfarcten met vijf procent gedurende de week die volgt op de omschakeling van winter- naar zomertijd.

De onderzoekers ontdekten in de studie dat de stijging van het aantal levensbedreigende hartproblemen in rechtstreeks verband kan worden gebracht met slaapproblemen en nog toenemende vermoeidheid die het gevolg zijn van het zomeruur. Voor sommige mensen duurt het twee maanden vooraleer ze zich hebben aangepast.

Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hartproblemen voorkomen

Meer lezen:
Slaappillen: nog meer risico’s
Hoe pak je lentemoeheid aan?
De gevolgen van te weinig slaap

Bronnen:
Ptácek LJ, Jones CR, Fu YH. Novel insights from genetic and molecular characterization of the human clock. Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 07;72:273-7.
Saura-Calixto F, Goñi I. Definition of the Mediterranean diet based on bioactive compounds. Crit Rev Food Sci Nutr. 09 02;49(2):145-52

 

lijn