Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 juli 2019
Depressie bij veertigers
| 25/07/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Depressie bij veertigers De mens bereikt zijn maximale lichamelijke en geestelijke kracht tussen het 35ste en 45ste levensjaar. Velen stellen in die periode ook vast dat ze hun dromen en plannen, uit de tijd dat ze pas waren afgestudeerd, niet zullen kunnen realiseren. Fysieke en mentale vermoeidheid slaan vanaf het vierde levensdecennium ook harder toe. Men realiseert zich dat de levenskracht niet meer toeneemt, maar eerder daalt. Dat is volgens veel psychologen de reden waarom mensen de zogenaamde 'midlife' crisis doormaken. Een langdurige studie in 80 landen heeft zelfs kunnen bepalen dat de leeftijd van 44 jaar - gemiddeld - de meest kritische is om het slachtoffer te worden van een zware depressie. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Uit dit onderzoek kwam ook de volgende, meer positieve vaststelling. Twintigers staan in de meeste gevallen zeer positief tegenover het leven. Men verwacht immers dat alle dromen nog kunnen gerealiseerd worden. Op 45 jarige leeftijd bereikt de menselijke mentale kracht een dieptepunt. Eens de kaap van de 50 lentes goed is aanvaard, stijgt het positivisme terug tot voorbij het 70ste levensjaar. Gezonde mensen zijn in die levensfase immers tevreden dat ze alle realistische plannen nog kunnen uitvoeren en profiteren zowel van hun professionele als van hun privé leven.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Nooit meer moe, hoe doe je dat ?

Meer lezen:
Antidepressiva amper beter dan neppil
Verband tussen fastfood en depressie
Vitamines beschermen ouderen tegen depressie

Bronnen:
Astorg P, Couthouis A, de Courcy GP, Bertrais S, Arnault N, Meneton P, Galan P, Hercberg S.
Association of folate intake with the occurrence of depressive episodes in middle-aged French men and women. Br J Nutr. 08 07;100(1):183-7

 

lijn