Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 december 2007
Depressie en osteoporose, een duo dat mensen 'breekt'
| 17/12/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Depressie en osteoporose, een duo dat mensen 'breekt' Wetenschappers zijn er nu absoluut zeker van. Jonge vrouwen tussen 21 en 45 jaar kunnen het slachtoffer worden van botontkalking (synoniem voor osteoporose) als ze getroffen worden door een depressie. Volgens een Canadese en Amerikaanse studie resulteert een depressie gemiddeld in 17 procent botverlies bij depressieve vrouwen. Dit is slechts voor 2 procent het geval bij niet depressieve dames die een overactief afweersysteem hebben, waardoor er ook kalk uit de heup verdwijnt. De meest toonaangevende studie verscheen in het wetenschappelijk vakblad 'Archives of Internal Medicine'. Men bekeek er de verschillen in botsterkte bij 89 vrouwen die aan een depressie leden en 44 vrouwen die geen gezondheidsproblemen vertoonden. Alle deelnemers waren 21 tot 45 jaar oud.
Osteoporose is een stille, sluipende ziekte. We weten nu dat een depressie ook een alarmsignaal kan betekenen voor het ontstaan van botontkalking. Er is nog een bijkomend probleem. Vrouwen die voor depressies worden behandeld krijgen antidepressiva voorgeschreven. Een aantal van die medicijnen verdubbelen het risico op heupbreuken bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

Meer lezen: Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Bronnen:
Mezuk B, Eaton WW, Golden SH.
Depression and osteoporosis: epidemiology and potential mediating pathways.
Osteoporos Int. 2008 Jan;19(1):1-12. Epub 2007 Sep 1.

J. Brent Richards; Alexandra Papaioannou; Jonathan D. Adachi; Lawrence Joseph; Heather E. Whitson; Jerilynn C. Prior; David Goltzman; for the Canadian Multicentre Osteoporosis Study (CaMos) Research Group
Effect of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors on the Risk of Fracture
Arch Intern Med. 2007;167:188-194.

 

lijn