Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 december 2016
Depressie is een spectrum van ziekten
| 30/12/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Depressie is een spectrum van ziekten Depressie is in geen enkel opzicht een eenvoudige ziekte, zegt Eiko Fried, onderzoeker aan de universiteit van Amsterdam. Hij had zeven psychologische tests voor depressie met elkaar vergeleken. Resultaten van die tests vertonen opvallend weinig overlap met elkaar. Dat betekent dat de ene patiënt die de diagnose krijgt, een totaal ander palet van symptomen kan hebben dan een andere patiënt. De Hamilton-schaal bijvoorbeeld is erg gericht op lichamelijke klachten, terwijl de Beck Depression Inventory eerder het mentale (cognitief-affectieve) aspect benadrukt. Alle patiënten krijgen wel hetzelfde label op zich gekleefd: depressie.

Diagnose van depressie is niet gebaseerd op een objectieve bloedtest of een hersenscan. De arts baseert zich op subjectieve bevindingen van de patiënten: droefheid, zeldmoordgedachten, slaapproblemen ... Alle tests tesamen telden 52 mogelijke symptomen van depressie. Behandeling houdt hier geen rekening mee en gaat ervan uit dat elke patiënt aan dezelfde ziekte lijdt. Onderzoek heeft al aangetoond dat depressie veroorzaakt kan worden door verschillende afwijkingen in de hersenen of in het hormonale stelsel.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap

Lees ook:
Antidepressiva leiden tot zelfdoding
Natuurlijke behandeling voor kinderen met depressie
Sint Janskruid, een natuurlijk antidepressivum zonder bijwerkingen

Bronnen:
Eiko I. Fried. The 52 symptoms of major depression: lack of content overlap among seven common depression scales. Journal of Affective Disorders, 2016; DOI:
10.1016/j.jad.2016.10.019

 

lijn