Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 januari 2012
DHEA bij de overgang
| 05/01/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
DHEA bij de overgang De menopauze kan het seksleven ondermijnen, vooral omwille van de lichamelijke (hormonale) veranderingen. Daling van oestrogeen (en testosteron) leidt bijvoorbeeld tot verminderde bloedstroom rond de vagina, en verlaagt de slijmproductie. Ook emotioneel gaat het er turbulent aan toe.

DHEA (dehydro-epiandrosteron) is een natuurlijke stof in het lichaam waaruit de geslachtshormonen aangemaakt worden. Bij vrouwen die dagelijks extra DHEA (10 mg/d) innamen, steeg de concentratie van de drie belangrijke geslachtshormonen: oestrogeen, progesteron en testosteron. Na een jaar bleken ze minder last te hebben van overgangssymptomen en hadden ze vaker seks dan vrouwen die een neppil namen.
De effecten waren even sterk als hormoonsubstitutie (oestrogeen, progesteron) of tibolone (synthetisch hormoon).

In vergelijking met hormoonsubstitutie heeft DHEA het voordeel dat het bij de vrouwen ook testosteron doet toenemen. Testosteron, vooral een mannenhormoon, zorgt bij vrouwen onder meer voor het libido. DHEA heeft een slechte reputatie sinds dat het verkrijgbaar is als supplement. Dit heeft niet met negatieve effecten te maken, maar wel met de overdreven beweringen waarmee het supplement verkocht werd. DHEA moet door een arts voorgeschreven worden.

Hoe menopauzeklachten verminderen?
Slijmvliesproblemen oplossen
Meer zin in seks

Bronnen:
Genazzani AR, Stomati M et al. Effect of 1-year, low-dose DHEA therapy on climacteric symptoms and female sexuality. CLIMACTERIC 2011; Early Online, 1–8

 

lijn