Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 juni 2009
Diabetes: een epidemie
| 16/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Diabetes: een epidemie Bij iemand met diabetes kan de glucose uit het bloed niet in de lichaamscellen worden opgenomen. Er bestaan twee soorten diabetes

Type 1 Diabetes
Deze vorm wordt ook wel insulineafhankelijke diabetes genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier absoluut geen insuline meer kunnen maken. De aandoening ontstaat doordat het eigen afweerapparaat de bètacellen, die insuline produceren, vernietigen.

Type 2 Diabetes Mellitus
Dit werd vroeger ook wel niet-van-insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Hierbij maakt het lichaam wel insuline, maar de glucose kan toch niet in de cel worden opgenomen. Ook al maken de eilandjes van Langerhans voldoende insuline, de lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose de cel niet voldoende of snel genoeg in. Men spreekt dan van insulineresistentie. Dit betekent 'weerstand tegen insuline'. Daarnaast maakt de lever extra glucose aan, ook al is de bloedsuikerspiegel reeds verhoogd. Deze spiegel zal daardoor nog verder stijgen.

Hoe voorkom je diabetes?
Ouderdomsdiabetes: de symptomen

Bronnen:
Theleritis CG, Psarros C, Papadimitriou GN, Soldatos CR.
Trends in diabetes. Lancet. 2007 Apr 14;369(9569):1257

 

lijn