Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 april 2009
Diabetes en antidepressiva
| 15/04/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Diabetes en antidepressiva Mensen die bepaalde antidepressiva, gedurende een lange periode (meer dan 2 jaar) innemen, hebben volgens wetenschappers 84 procent meer kans om diabetespatiënt te worden. De studie hieromtrent werd gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad 'The American Journal of Psychiatry'. Volgens de Duitse auteurs geldt het verhoogde risico vooral voor de antidepressiva Deroxat, Seroxat Paxil, Elavil, Endep, paroxetine en amitriptyline. Deze antidepressiemiddelen zouden meehelpen aan een aanzienlijke toename van het lichaamsgewicht, schrijven de auteurs. Dit onderzoek komt overeen met de resultaten van een ander recente studie - het Diabetes Prevention Program - die ook een rechtstreeks verband legde tussen het gebruik van bepaalde antidepressiva en suikerziekte.

De wetenschappers volgden voor hun onderzoek niet minder dan 165958 mannen en vrouwen, die tussen 1990 en 2005 antidepressiva hebben gebruikt. Gen enkele van de proefpersonen was diabeticus bij het begin van deze langdurige studie.

Meer lezen:
Hoe voorkom je diabetes?

Bronnen:
Clarke DM, Currie KC.
Depression, anxiety and their relationship with chronic diseases: a review of the epidemiology, risk and treatment evidence.
Med J Aust. 2009 Apr 6;190(7):S54-60

 

lijn