Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 juli 2007
Discussies rond aspartaam blijven bestaan!
| 31/07/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Discussies rond aspartaam blijven bestaan! De kunstmatige zoetstof aspartaam is in steeds meer 'lightproducten' terug te vinden. Het product wordt nu al meer dan twintig jaar gebruikt. De discussies rond de calorievrije zoetmaker blijven echter de wetenschappelijke wereld verdelen. Aspartaam zou volgens een aantal onderzoekers mee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kanker, epilepsie, migraine aanvallen, depressies en tal van andere ziektebeelden.
In de wetenschappelijke literatuur bestaan er nochtans tal van studies die aantonen dat deze 'lijnvriendelijke' suiker onschadelijk zou zijn. Uit een studie die gepubliceerd werd in de British Medical Journal blijkt echter dat men de veiligheid van aspartaam op twee manieren kan interpreteren.

Volgens de auteur, Dokter John Briffa, tonen alle studies, die gedeeltelijk of volledig werden gefinancierd door de industrie, aan dat aspartaam niet gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens. Indien men echter de onafhankelijke studies bekijkt, valt het op dat 92 procent daarvan aspartaam als een potentieel gevaarlijk middel beschouwen. Dokter John Briffa schrijft verder dat er tot op heden gaan enkele studie is verschenen die aantoont dat aspartaam mensen echt toelaat om gewicht te verliezen. Uiteindelijk is dat een van de hoofddoeleinden van alle 'lightproducten'.
Voor de consument lijkt dit een moeilijke keuze. Dokter John Briffa blijft er bij dat de zekerste manier om gewicht te verliezen, of geen extra kilootjes bij te winnen, een evenwichtige, natuurlijke voeding is, gekoppeld aan een bescheiden portie dagelijkse beweging (30 tot 60 minuten).

Lees ook: Stevia
Korter leven door ongezonde voeding

Bronnen:
Soffritti M, Belpoggi F, Degli Esposti D, Lambertini L, Tibaldi E, Rigano A.
First experimental demonstration of the multipotential carcinogenic effects of aspartame administered in the feed to Sprague-Dawley rats. / Environ Health Perspect. 2006 Mar;114(3):379-85.

John Briffa : Aspartame and its effects on health / Independently funded studies have found potential for adverse effects - BMJ 2005;330:309-310 (5 February) ; vol. 330 : p. 309-310.

 

lijn