Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 november 2008
Dodende chemie!
| 30/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Dodende chemie! Stofdeeltjes in de lucht, die we inademen en die geladen zijn met zware metalen en andere toxische componenten, hebben een enorme weerslag op de kinderen die nu geboren worden. Het verband tussen zware metalen en toxische stofdeeltjes werd aangetoond door Vlaamse, Spaanse, Franse en Amerikaanse wetenschappers. Onderzoekers hebben immers ontdekt dat het niveau van schildklierhormonen, waarin stoffen zitten die essentieel zijn voor de cognitieve ontwikkeling omgekeerd evenredig is aan het gehalte aan PCB's in de navelstreng. Wat zijn de gevolgen? Een lager geboortegewicht, gedragsstoornissen omdat de hersenen niet alle nodige stoffen hebben gekregen die afkomstig is van de schildklier van de moeder. Daardoor kan o.a. ADHD ontstaan.

Een ander probleem is de sterk dalende fertiliteit bij de mannen (gemiddeld min 40 procent in vergelijking met twintig jaar geleden). Wetenschappers voorspellen dat de mens het in dit vervuilde klimaat steeds moeilijker zal krijgen om gezonde kinderen te verwekken. Ook hier stapelen de bewijzen zich op in de richting van de vele chemische stoffen die in onze leefomgeving omnipresent zijn. Pesticiden, herbiciden, bisfenol A en talloze andere bedreigen de voorplantingshormonen.

Meer lezen: Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Bronnen:
M. López-Teijón, M. Elbaile, J. G. Alvarez, Geographical differences in semen quality in a population of young healthy volunteers from the different regions of Spain. Andrologica, Volume 40 Issue 5, pages 318-328, published online : 12 Sep 2008

 

lijn