Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 januari 2015
Drie natuurlijke artroseremmers
| 05/01/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Drie natuurlijke artroseremmers Kruiden werken beter in combinaties. Franse reumatologen uit Lyon testten duivelsklauw, kurkuma en bromelaïne uit bij mannen en vrouwen met artrose aan de gewrichten of de rug. Bij acute pijn namen de deelnemers drie tabletten per dag, op andere dagen namen ze twee tabletten. Na zestig dagen was de pijn sterk verminderd. De deelnemers hadden weinig klachten van de behandeling te melden en het eindresultaat was volgens de artsen 'klinisch relevant'.

Daarom moeten we deze drie kruiden als een onmisbaar alternatief beschouwen voor NSAID's, een groep van ontstekingsremmers die maagklachten veroorzaakt en die het cardiovasculaire risico verhoogt. Vooral oudere patiënten moeten voorzichtig zijn met deze medicatie. De kruiden hebben elk hun eigen werkingsmechanisme en vullen elkaar aan. Curcumine uit kurkuma is veruit het best onderzocht: het remt niet enkel ontstekingen, het is een antioxidant en bestrijdt weefselafbraak. Bromelaïne is het enzym uit ananas en zou het herstel van ontstekingen bevorderen. Duivelsklauw is een van de meest gebruikte kruiden tegen artrose, maar is minder intensief onderzocht.

Hoe het risico op artroseklachten verminderen?
Hoe heupartrose voorkomen?

Meer lezen:
Natuurlijke middelen tegen artrose
Supplementen succesvol bij artrose
Chondroïtinesulfaat, doeltreffend bij artrose

Bronnen:
Conrozier T, Mathieu P, Bonjean M et al. A complex of three natural anti-inflammatory agents provides relief of osteoarthritis pain. Altern Ther Health Med. 2014 Winter;20 Suppl 1:32-7

 

lijn