Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 juli 2015
Duindoornolie tegen droge ogen
| 14/07/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Duindoornolie tegen droge ogen Duindoornolie vermindert irritaties en roodheid van de ogen bij mannen en vrouwen die last hebben van pijnlijke ogen. Gedurende drie maanden namen deelnemers van een studie dagelijks twee capsules duindoornolie (twee gram). Na de studieperiode bleek het oogvocht minder zout, en dus vochtiger te zijn. De symptomen van droge ogen verminderden en deelnemers konden hun lenzen beter verdragen.

Veel mensen zitten heel de dag 'achter hun scherm', wat tot uitdroging van de ogen leidt. Droge ogen hebben twee oorzaken: minder aanmaak van traanvocht, en te hoge verdamping van het oogvocht. Op het oogvocht ligt er een dun filmpje van vetten, dat de verdamping tegengaat. Duindoornolie bevat gezonde omega-3 en omega-6-vetten, die belangrijk zijn voor de stevigheid van dat filmpje. De olie is bovendien rijk aan antioxidanten.

Wat doen tegen jeukende ogen ?
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen:
Liponzuur, nieuwe behandeling tegen droge ogen
Duindoorn, een wonderlijke bes voor de slijmvliezen
Omega-3 en omega-6 voor de behandeling van droge ogen

Bronnen:
Petra S. Larmo, Riikka L. Järvinen et al. Oral Sea Buckthorn Oil Attenuates Tear Film Osmolarity and Symptoms in Individuals with Dry Eye. J Nutr. 2010; 140(8):1462-1468
Cornea. 11 10;30(9):10 13-9.
Effects of oral sea buckthorn oil on tear film Fatty acids in individuals with dry eye.
Järvinen RL, Larmo PS,

 

lijn