Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 februari 2019
EAT-Lancetrapport: gezonde en duurzame voedselsystemen
| 19/02/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
EAT-Lancetrapport: gezonde en duurzame voedselsystemen Onze planeet staat voor een reusachtige uitdaging: 10 miljard mensen voeden tegen 2050. Momenteel zijn 820 miljoen mensen ondervoed, 200 miljoen kinderen zwaar ondervoed, 2 miljard medemensen lijden onder nutriëntendeficiënties. Bovendien is voedselproductie de belangrijkste oorzaak van milieuverandering: ze beslaat 40% van de beschikbare grond, is verantwoordelijk voor 70% van het zoetwaterverbruik en 30% van de broeikasgassen,...
En, ongezonde voeding (zowel over- als ondervoeding!) veroorzaakt meer sterfgevallen dan drugs, tabak, alcohol en onveilige seks samen.
Zowel voor de gezondheid van de mens, als van onze planeet, is het dus hoogdringend om het globale voedselsysteem te hervormen.

Een internationale commissie (HEAL) boog zich over het probleem en bestudeerde de beschikbare wetenschappelijke studies. Hun advies is duidelijk:
Te mijden:
- rood vlees en zuivel, want deze hebben de hoogste ecologische voetafdruk: verbruiken meest grond en water, produceren de meeste broeikasgassen. En bedreigen de biodiversiteit.
- suiker, geraffineerde producten en vetten (nvdr. ongezonde vetten).

Eet meer: plantaardig voedsel.
En: vermijd voedselverspilling!

Hoe gezonder eten?
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?

Meer lezen:
WGO roept op tot gezonde voeding
Korter leven door ongezonde voeding
Voedselconsumptiepeiling: ontnuchterend

Bronnen:
Willet W, Vermeulen S et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet Jan 2019; https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4

 

lijn