Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 mei 2018
Een nieuw gevaar: alfa-gal-syndroom
| 31/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Een nieuw gevaar: alfa-gal-syndroom Een gevaarlijke vleesallergie, het ‘alfa-gal-syndroom’, ook veroorzaakt door een tekenbeet, blijkt over te waaien uit Amerika. Er zijn al gevallen gesignaleerd in Nederland en Zweden. Hoeveel gevallen er al zijn is niet echt bekend: “Ik verwacht dat er veel meer mensen met klachten rondlopen die niet weten dat het hierdoor komt'', stelt UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink.

Bij het alfa-gal-syndroom worden patiënten na een tekenbeet ziek als ze vlees eten. De allergische reactie ontstaat doordat in het speeksel van de bijtende teek de lichaamsvreemde stof alfa-gal zit. Die heeft hij eerder opgedaan bij het bijten van een ander zoogdier. Het immuunsysteem kan hierop reageren door het aanmaken van afweerstoffen tegen deze lichaamsvreemde stof, die overigens wel van nature in zoogdieren voorkomt.
Patiënten kunnen zwellingen of galbulten krijgen, maar de allergische reactie kan ook levensbedreigend zijn. De reactie ontstaat alleen op zoogdierenvlees, niet bij gevogelte, vis of eieren.
Preventie: een goed microbioom meekrijgen bij de geboorte…

Info en preventie ziekte van Lyme
Preventie tegen tekenbeten

Meer lezen:
Ziekte van Lyme
Symptomen van een tekenbeet
Opletten voor tekenencefalitis

Bronnen:
Bircher AJ et al. Food allergy to the carbohydrate galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal): four case reports and a review. Eur J Dermatol. 2017 Feb 1;27(1):3-9.
Fisher J et al. Clinical spectrum of α-Gal syndrome: from immediate-type to delayed immediate-type reactions to mammalian innards and meat. Allergo J Int. 2016;25:55-62.
Apostolovic D et al. The red meat allergy syndrome in Sweden. Allergo J Int. 2016;25(2):49-54.

 

lijn