Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 december 2020
Een sterker hart met vitamine B1
| 18/12/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Een sterker hart met vitamine B1 Vele hartpatiënten hebben een tekort aan vitamine B1. Volgens schattingen varieert het percentage van 21% tot liefst 98%, afhankelijk van de onderzochte populatie en de meetmethode. Een mogelijke oorzaak is het gebruik van vochtafdrijvende middelen (plaspillen), medicatie die vaak nuttig is voor hartpatiënten, maar die de eliminatie van vitamine B1 naar de urine versnelt. Jongere patiënten die geen diuretica gebruiken, hebben zelden een tekort.

Dat hartpatiënten inderdaad baat hebben met vitamine B1 is al talloze keren gebleken uit gecontroleerd onderzoek. Vitamine B1 verhoogt de pompkracht van het hart bij patiënten met een zwak hart. Extreme tekorten leiden immers tot ernstige hartproblemen. B1 is nodig voor een efficiënte verbranding van suikers. Wanneer de verbranding van suikers hapert, ontstaan afvalstoffen die de weefsels belasten.

Hartproblemen voorkomen
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Betere hartfunctie door Coenzym Q10</a>
Zijn hart- en vaatziekten een zitprobleem?
Eet meer koolsoorten, zoals broccoli enz… voor je hart!

Bronnen:
DiNicolantonio JJ, Niazi AK, Lavie CJ, O'Keefe JH, Ventura HO. Thiamine supplementation for the treatment of heart failure: a review of the literature. Congest Heart Fail. 13 07-08;19(4):214-22.

 

lijn