Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 december 2015
Eenvoudige tips tegen lage rugpijn
| 04/12/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Eenvoudige tips tegen lage rugpijn Wie reeds een lumbago had, weet hoe hinderlijk lage rugpijn kan zijn. Gelukkig gaat de aandoening meestal vanzelf over en veroorzaakt ze geen blijvende schade. Lage rugpijn is een vaak voorkomende kwaal (90 procent van de mensen worden er ooit mee geconfronteerd) die plots kan opduiken. De pijn is voelbaar van de onderste ribben tot de billen en straalt soms uit naar de benen. Vooral lang staan of zitten, opstaan en bewegen kunnen heel pijnlijk zijn. De kans dat lage rugpijn terugkeert, blijft steeds bestaan.

Als ruglijder kunt u de kans verkleinen door enkele tips op te volgen.
Beweeg. Intensief sporten is echter niet aan de orde. Het volstaat om rustig – maar met zin voor regelmaat – te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Vooral rugzwemmen is aanbevolen, omdat u dan de spieren gebruikt die de rug ondersteunen.
Indien u fietst, kiest u beter voor een fiets waarop u rechtop zit. Het komt er immers op aan de buik- en rugspieren, die een natuurlijk 'corset' vormen, op iedere leeftijd voldoende sterk te houden.
Loop en zit zoveel mogelijk rechtop. Wissel geregeld van houding als u lang zit of staat. Bij het optillen, zakt u het best door de knieën in de plaats van de rug te buigen. Hou zware lasten steeds dicht tegen het lichaam. Zorg ervoor dat u nooit iets zwaars heft terwijl u tegelijkertijd uw romp draait zonder uw voeten te verplaatsen.
Vermijd stress, die leidt tot een gespannen houding en dus ook tot rugpijn.

Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?
Acute lagerugpijn! Korte herstelperiode en dan bewegen

Meer lezen:
Rug grootste oorzaak van spierpijn
Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door stress
Chirurgische ingreep vermijden bij lage rugpijn!

Bronnen:
Hebert J, Koppenhaver S, Fritz J, Parent E.
Clinical prediction for success of interventions for managing low back pain. Clin Sports Med. 08 07;27(3):463-79

 

lijn