Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juli 2019
Eet meer kleur!
| 29/07/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Eet meer kleur! Flavonoïden, de plantaardige ‘kleurmolecules’, hebben fantastische gezondheidswaarde voor de mens. Ze hebben een grote preventieve capaciteit en kunnen zeer vele (niet-besmettelijke) ziekten voorkomen. De bewijzen kunnen niet langer genegeerd worden! Vooral de donkere, roodblauwe anthocyanen uit bessen staan er om bekend dat ze het cardiovasculair risico kunnen verlagen.
In een overzichtsstudie werden een grote reeks studies hierover geëvalueerd. Uit de resultaten bleek dat een hoge inname van anthocyanen en anthocyanidines (vooral in donkerrode/blauwe vruchten en bessen) het risico op hart- en vaatziekten én het risico op vroegtijdig overlijden substantieel verlagen.

En dit geldt ook voor kanker: in een meta-analyse (7 onderzochte studies) vonden de onderzoekers een significant omgekeerd verband tussen anthocyanen-consumptie en het risico op darmkanker.
Anthocyanen hebben een sterke capaciteit als antioxidant, maar ook ‘antiproliferatieve’ eigenschappen, waardoor ze de groei van (colon)kankercellen kunnen onderdrukken en deze tot celdood dwingen. De onderzoekers besluiten dat anthocyanen een actieve rol kunnen spelen in de preventie van (colorectale) kanker.

Hartproblemen voorkomen
Hoe voorkom je darmkanker!

Meer lezen:
Fytochemie tegen kanker
Polyfenolen bieden bescherming cardiovasculair
Bioflavonoïden beschermen tegen ouderdomsziekten

Bronnen:
Kimble R et al. Dietary intake of anthocyanins and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Crit Rev Food Sci & Nutr 2018 October 2, : 1-12
Wang X et al. Anthocyanin Consumption and Risk of Colorectal Cancer: A Meta-Analysis of Observational Studies. J Am Coll Nutr 2018 December 27: 1-8

 

lijn