Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 december 2020
Eet meer koolsoorten, zoals broccoli enz… voor je hart!
| 07/12/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Eet meer koolsoorten, zoals broccoli enz… voor je hart! Cardiovasculaire ziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in de moderne wereld, jaarlijks sterven er in Nederland ca. 38.000 mensen aan. Nochtans kan een groot deel daarvan voorkomen worden met een betere eet- en leefstijl, met ongezonde voeding als grootste verantwoordelijke (65,5%!).

Natuurlijk: meer groenten en fruit eten is één van de belangrijke punten, maar nu blijkt dat koolsoorten hier wel een heel speciale plaats innemen. Uit Australisch onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid ‘Crucifere groenten’ (kruisbloemigen - Brassicaceae) die je eet een belangrijke rol speelt: 45 gram koolsoorten/dag verlaagt het risico op aortaverkalking (maat voor de ernst van arteriosclerose) met 46%, ten opzichte van wie gemiddeld minder dan 15 gram/dag ervan eet.
De onderzoekers ontdekten nu ook waarom: deze groenten zijn zeer rijk aan vitamine K, dat kalkafzetting in bloedvatwanden voorkomt.

Denk aan: bloemkool, broccoli, spruitjes en andere kolen, maar ook: water-/tuinkers, raapjes, radijs, rucola,… En een vitamine K2-supplement, zeker voor ouderen.

Hartproblemen voorkomen
Preventie van arteriosclerose: begin zo jong mogelijk!

Meer lezen:
Vitamine K2 beschermt tegen aneurysma
Sulforafaan uit broccoli: ook bloedsuikerverlagend
lHoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort

Bronnen:
Blekkenhorst LC et al. Cruciferous vegetable intake is inversely associated with extensive abdominal aortic calcification in elderly women: a cross-sectional study. Cambridge University Press: 17 July 2020 DOI: https://doi.org/10.1017/S0007114520002706

 

lijn