Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 oktober 2020
Effect van curcumine op aorta-arteriosclerose
| 16/10/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Effect van curcumine op aorta-arteriosclerose Al sedert 2005 wordt het effect van curcumine onderzocht op inflammatie, arteriosclerose (slagaderverharding) en andere cardiovasculaire parameters, soms met wisselende resultaten. Tijd dus om eens alle studies op een rijtje te zetten.
Een eerste analyse vergeleek 10 studies en kwam tot de conclusie dat curcumine niet alleen inflammatoire markers kon reduceren, maar ook significant de grootte van letsels aan de aorta verminderde. Dit aan een veilige dosering.

Een andere review onderzocht het effect van curcumine op de bloeddruk; hypertensie hangt nauw samen met arteriosclerose van de grote bloedvaten. De resultaten in de 11 bestudeerde publicaties waren hier wisselend. Maar in de langer durende studies (minimum 12 weken) was er wel een significante reductie van de bovenbloeddruk.

Deze analyses bevestigen in ieder geval de voordelen van curcuminegebruik om hart en bloedvaten te beschermen. De wisselende resultaten in vele studies zijn allicht het gevolg van te korte duurtijd en/of te lage doseringen.

Hartproblemen voorkomen
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Tip om je hart te beschermen
Veel meer arteriosclerose door luchtvervuiling
Tekort aan vezels en vitaminen veroorzaakt vaatvernauwing

Bronnen:
Lin K et al. Efficacy of Curcumin on Aortic Atherosclerosis: A Systematic Review and Meta-Analysis in Mouse Studies and Insights into Possible Mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2020 Jan 9;2020:1520747.
Hadi A et al. The effect of Curcumin/Turmeric on blood pressure modulation: A systematic review and meta-analysis. Pharmacol Res. 2019 Dec;150:104505.
White CM et al. Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104280.

 

lijn