Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 maart 2018
EGCG uit groene thee beschermt tegen Alzheimer
| 13/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
EGCG uit groene thee beschermt tegen Alzheimer Dementie is explosief gestegen: ruim vervijfvoudigd op een halve eeuw. Door de vergrijzing zou dit aantal de komende decennia nog verdubbelen. De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, wordt gekenmerkt door de vorming van amyloïd-plaques in de hersenen. Die vervangen normaal hersenweefsel en maken de werking van de hersenen geleidelijk onmogelijk. Tot nu toe is er geen effectieve behandeling gevonden die de ziekte geneest, of zelfs maar tegenhoudt. Tot nu toe is preventie dus de enige goede optie.

In een recente studie stellen onderzoekers dat EGCG de vorming en (neuro-)toxiciteit tegengaat van amyloïd-beta, dat de plaques vormt en in elkaar strengelt. Dit zou gebeuren via diverse mechanismen, die nog niet volledig ontrafeld zijn. EGCG is de krachtigste molecule uit groene thee.
Groene thee drinken én supplementen met EGCG nemen lijken dus een goede bescherming. Gezien de trage ontwikkeling van Alzheimer, wel zeer vroeg te beginnen…

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Meer lezen:
Hersenbloeding voorkomen met groene thee
Gezonde leefstijl beschermt tegen alzheimer
Minder orgaanvet met groene thee

Bronnen:
Ahmed R, Van Schouwen B, Jafari N et al. Molecular Mechanism for the (−)-Epigallocatechin Gallate-Induced Toxic to Nontoxic Remodeling of Aβ Oligomers. J Am Chem Soc. 2017 Oct 4;139(39):13720-13734.

 

lijn