Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 juni 2011
Eliminatiedieet doet ADHD verdwijnen
| 14/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Eliminatiedieet doet ADHD verdwijnen Een eliminatiedieet kan helpen bij ADHD, zo staat in een studie verschenen in het gerenommeerde The Lancet. Honderd kinderen volgden een zeer beperkt dieet met weinig voedingsmiddelen (rijst, vlees, peren, water). Het beperkte dieet verbeterde de ADHD-symptomen bij 64 % van de kinderen na vijf weken. In de controlegroep zagen de artsen geen verbetering.

Een eliminatiedieet is geen gemakkelijke oplossing: kinderen zijn niet altijd gemotiveerd. Wanneer je na vijf weken baat ondervindt van het restrictiedieet, dan kun je bepaalde voedingsmiddelen één voor één terug invoeren. Probeer op die manier te zoeken naar voedingsmiddelen waarvoor het kind gevoelig is. Veel ADHD-kinderen zijn gevoelig voor salicylaten (in sommige fruitsoorten) en synthetische voedingsadditieven.

Doe dit onder supervisie van een arts, want het risico op voedingstekorten is erg groot. Volgens de onderzoekers heeft het weinig zin het eliminatiedieet langer dan vijf weken te volgen wanneer het niet helpt. Het is ook nog niet zeker of het op lange termijn werkt.

Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding
Visoliesupplement beter dan Ritalin voor ADHD behandeling

Bronnen:
Pelsser LM, Savelkoul HF et al. Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. Lancet 2011; 377: 494-503

 

lijn