Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juni 2010
Elk jaar 60.000 doden door te veel zon
| 23/06/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Elk jaar 60.000 doden door te veel zon Jaarlijks sterven zo’n zestigduizend mensen aan overmatige blootstelling aan de zon.
Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een gepubliceerd rapport.
Hoewel zonlicht ook gunstige effecten heeft, zoals de productie van vitamine D uit UVB-stralen, kan blootstelling aan te veel UV-straling leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen, zoals huidkanker en staar.

Van de zestigduizend sterfgevallen die jaarlijks kunnen worden toegeschreven aan blootstelling aan te veel zon, worden zo’n 48.000 veroorzaakt door kwaadaardige melanomen en 12.000 door andere vormen van huidkanker, aldus de WHO.
Andere negatieve gezondheidseffecten van te veel UV-straling zijn verbranding, huidveroudering en oogaandoeningen, zoals de groei van gezwellen op het oog. Volgens de WHO is een minimale blootstelling aan de zon genoeg om van de positieve effecten van UV-straling te profiteren, en kunnen ziektes worden voorkomen door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de schaduw opzoeken als de zon op zijn felst is, beschermende kleding en een zonnebril dragen, en kinderen uit de zon houden

Tips tegen zonnebrand
Tips voor zonnekloppers

Bronnen:
Meyer N, Pruvost-Balland C, Bourdon-Lanoy E, Maubec E, Avri MF.
Awareness, knowledge and attitudes towards sun protection among skin cancer-treated patients in France.
J Eur Acad Dermatol Venereol.

 

lijn