Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juli 2011
Extra vezels enkel nuttig tijdens de maaltijd
| 18/07/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Extra vezels enkel nuttig tijdens de maaltijd Hoewel vezels geen voedingsstoffen zijn voor ons lichaam, zijn ze erg hard nodig voor onze gezondheid. Vooral tijdens de maaltijd zijn ze van belang. Neem je bv. psyllium tussen twee maaltijden in, dan is er geen effect op de cholesterol. Psyllium tijdens een maaltijd verlaagt wel de cholesterol in je bloed.

Een andere belangrijke functie van vezels ligt bij de opname van energie in de darmen. Vezels vertragen de opname van energie in de darmen, zodat je niet te veel energie tegelijk binnenkrijgt. Een te snelle opname van suikers bv. zorgt voor een te snelle stijging van glucose in het bloed. Glucosepieken zijn niet erg gezond; bovendien ga weer je sneller honger krijgen. Zie ook de discussie over de glycemische index.
Een Canadees bedrijf ontwikkelde een nieuwe vezel, PGX®, dat alle goede kenmerken heeft van vezels, maar dat ook goed eetbaar is. PGX® halveert de glycemische index van sommige maaltijden.

Darmverzorgende tips
Gebruik van laxeermiddel voorkomen

Bronnen:
Jenkins A, Kacinik V et al. Effect of adding the novel fiber, PGX®, to commonly consumed foods on glycemic response, glycemic index and GRIP: a simple and effective strategy for reducing post prandial blood glucose levels - a randomized, controlled trial. Nutrition Journal 2010, 9:58

 

lijn