Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 oktober 2019
Farmaindustrie veroorzaakt opioïdencrisis
| 29/10/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Farmaindustrie veroorzaakt opioïdencrisis In de VS woedt een vreselijke epidemie van morfineverslaving. Niet veroorzaakt door de drugsinvoer, wel door de farmaceutische industrie. De oorzaak is Oxycontin (oxycodon), een semisynthetisch opiaat, op de markt gebracht als ‘veilige pijnstiller’ en jarenlang massaal voorgeschreven. De Sacklers-familie (nu filantropen!) werd er schatrijk mee. Maar hun firma Purdue kon ondertussen, gebukt onder een massa rechtszaken, een faillissement niet meer afwenden…

Oxycontin is een sterk, verslavend opiumderivaat dat het zenuwstelsel, bewustzijn en vitale functies onderdrukt. Het is enkel aangewezen voor zware, continue pijn die niet reageert op andere pijnstillers. Maar ondertussen wordt het in de VS geslikt voor alles, ook als recreatieve drug. Zowat 11 miljoen recreatieve gebruikers, tienduizenden ziekenhuisopnames wegens overdosis, dagelijks 130 overlijdens, soms verantwoordelijk voor 80% van de misdaadcijfers… Afkicken is even zwaar en moeilijk als voor bv. heroïne.

In België is het gebruik vooralsnog beperkt tot patiënten, alhoewel stijgend (66.000 in 2015). Maar in Nederland zijn er al bijna een half miljoen gebruikers, met 424 overdosissen in 2018!

Wat kun je doen bij fibromyalgie?
Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?

Meer lezen:
Het Antigifcentrum slaat alarm
Neveneffecten geneesmiddelen
Medicatie dodelijker dan je denkt

Bronnen:
https://www.iflscience.com/health-and-medicine/oxycontin-how-purdue-pharma-helped-spark-opioid-epidemic/
https://www.usatoday.com › purdue-pharma-oxycontin-opioid-settlement
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxycodon#cite_note-12
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxycodon#cite_note-8
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxycodon#cite_note-9

 

lijn