Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Hoeveel geeft u maandelijks uit aan voedingssupplementen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 maart 2018
Flavonoïden supergezond
| 29/03/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Flavonoïden supergezond Dat groenten en fruit gezond zijn is bekend, en dit niet alleen dankzij de vezels en vitamines. De grootste gezondheidsvoordelen danken ze -of wij- aan hun hoge inhoud aan flavonoïden. Dit zijn de fytochemische stoffen die groenten en vruchten kleur geven, maar die tevens zeer vele andere eigenschappen hebben, die meestal zeer goede invloed hebben op onze stofwisseling.

Dit wordt nog eens bevestigd door recente studies en reviews:
- Een hoge totale consumptie van flavonoïden blijkt geassocieerd met een flink verlaagd mortaliteitsrisico, zowel algemeen als door hart- en vaatziekten.
- Volgens een iets oudere studie waren alle verschillende klassen van flavonoïden (= kleuren) geassocieerd met een cardiovasculaire risicoverlaging.
- Een laatste studie onderzocht de interessante mogelijkheden van deze flavonoïden in de strijd tegen kanker, zowel in chemopreventie als curatief (genezend) tegen diverse tumoren. Probleem: de werkzaamheid en stabiliteit in farmaceutische pillen.
Een probleem dat verse groenten en fruit niet hebben… Evenmin als voedingssupplementen die de volledige plantmatrix gebruiken.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Look reguleert bloeddruk en immuniteit
Appel-flavonoïden beschermen tegen DNA-schade
Groenten en fruit verlagen risico op perifere vaatziekten

Bronnen:
Grosso G et al. Dietary Flavonoid and Lignan Intake and Mortality in Prospective Cohort Studies: Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis. Am J Epidemiol. 2017 Jun 15;185(12):1304-1316.
Wang X, Ouyang YY, Liu J, Zhao G. Flavonoid intake and risk of CVD: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):1-11.
Amawi H, Ashby CR Jr, Tiwari AK. Cancer chemoprevention through dietary flavonoids: what's limiting? Chin J Cancer. 2017 Jun 19;36(1):50.

 

lijn