Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 september 2020
Flavonoïdenconsumptie beschermt tegen Alzheimer
| 04/09/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Flavonoïdenconsumptie beschermt tegen Alzheimer ‘Flavonoïden’ is een verzamelnaam voor een grote groep (kleurrijke) bioactieve stoffen in planten. Ze zijn belangrijk voor de plantenstofwisseling (o.a. groei en bescherming), maar evenzeer voor onze gezondheid. Er zijn zeer veel verschillende bioflavonoïden: isoflavonen, flavonolen, tot anthocyanen en OPC…. Verspreid over groenten, fruit, noten, thee en koffie, chocolade, enz…

Een recent gepubliceerde studie onderzocht het verband bij 2.800 personen (> 50 jaar), over 20 jaar. De deelnemers werden ingedeeld in groepen naargelang hun verbruik van flavonoïden (=plantaardig voedsel). En vervolgens werd er per groep het aantal diagnoses van dementie of ziekte van Alzheimer opgevolgd.
De resultaten: in de groep met de hoogste flavonoïdeninname werden bijna de helft minder diagnoses (0.54-0.58) genoteerd, in vergelijking met de groep met de laagste inname.

Dementie en Alzheimer worden een steeds groter probleem in de verouderende bevolking, en er is geen behandeling/medicijn voorhanden. Preventie door gezonde voeding is dus des te belangrijker!

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Meer lezen:
Neurodegeneratie
Flavonoïden supergezond
Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt

Bronnen:
Shishtar E et al. Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. The American Journal of Clinical Nutrition 2020 april. nqaa079, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa079

 

lijn