Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Zijn luizen een hygieneprobleem?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juni 2008
Fosfatidylserine voorkomt huidveroudering!
| 09/06/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Fosfatidylserine voorkomt huidveroudering! Het uitwendig gebruik van een natuurlijke molecule voorkomt dat de huid vroegtijdig veroudert en dat er rimpelvorming ontstaat. De ultravioletstraling van de zon en luchtvervuiling vormen de voornaamste oorzaken van te vroege verouderingsverschijnselen. Er ontstaan rimpels. Dat is het gevolg van een verminderde collageenvernieuwing die veroorzaakt wordt door de UV-stralen en een verhoging van het aantal MMP enzymen. Die zorgen voor een nog meer extreme daling van de productie van collageen.

Wetenschappers over de hele wereld zijn bezig om stoffen te zoeken die in staat zijn het verouderingsproces te vertragen of zelfs stop te zetten. Wijze rimpels lijken wel taboe in de 'big business' sfeer van de anti-aging producten. Professor Jim Ho Chung en zijn team deden proeven met zeven verschillende natuurlijke lipiden. Drie soorten lipiden waren in staat om de huidveroudering tegen te gaan. Uiteindelijk bleek fosfatidylserine de meest belovende molecule te zijn om mensen te beschermen tegen de schadelijke neveneffecten van teveel zonnestralen.

De wetenschappers probeerden een olieachtige vloeistof met 2 procent zuivere fosfatidylserine uit op kleine delen van de dijen van jonge en iets oudere vrouwen. De huid van de jongere dames werd kunstmatig beschadigd door ze bloot te stellen aan een te hoge concentratie UV-straling. Fosfatidylserine slaagde er in deze eerste studie perfect in om de huidbeschadiging te neutraliseren en de collageenproductie op peil te houden.

Meer lezen: Tips tegen zonnebrand

Bronnen:
Cho et al., Phosphatidylserine prevents UV-induced decrease of type I procollagen and increase of MMP-1 in dermal fibroblasts and human skin in vivo, J. Lipid Res..2008; 49: 1235-1245

 

lijn