Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 december 2015
Fructose: de grote boosdoener?
| 30/12/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Fructose: de grote boosdoener? De populaire benaming van fructose 'vruchtensuiker' klinkt gezonder dan tafelsuiker (sucrose), maar schijn bedriegt. Meer en meer wetenschappers trekken aan de alarmbel omdat we te veel fructose eten.
Robert Lustig, professor Klinische Pediatrie aan de universiteit van Californië, is een van hen. Prof. Lustig schuwt het woord 'vergif' niet en maakt de vergelijking met alcohol.
'Niemand ontkent dat alcohol giftig is vanaf bepaalde hoeveelheden, nl. vanaf het moment dat de lever de alcohol niet meer kan verwerken. Daarom is alcohol in kleine hoeveelheden ongevaarlijk (en zelfs gunstig), want de lever kan alle alcohol detoxificeren', zo stelt hij.

'Zo ook bij fructose: er zit nu zo veel fructose in ons [Amerikaans] dieet dat de lever het niet meer aan kan. Gevolg: de suiker- en vetstofwisseling geraakt in een knoop; we worden alsmaar dikker en de kans op chronische ziekten stijgt enorm.'
Amerikaanse frisdranken vormen de grootste dreiging, want die bevatten high-fructose corn syrup en worden tussen de maaltijden door gedronken. Deze siroop is verrijkt met fructose zodat het een zoetere smaak krijgt.
Ook in gewone kristalsuiker zit fructose, al is die fructose verbonden aan een andere suikermolecule. Toch doen we er best aan om de consumptie van tafelsuiker drastisch in te perken.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Hoe hou je diabetes onder controle

Meer lezen:
Fructose ongezonder dan kristalsuiker
Molecule uit stevia (eindelijk) toegelaten
Schone schijn: 'health foods' niet altijd gezond

Bronnen:
Lustig RH. Fructose: metabolic, hedonic, and societal parallels with ethanol. J Am Diet Assoc. 10 09;110(9):1307-21. Review

 

lijn