Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 juli 2011
Fructose: de grote boosdoener
| 20/07/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Fructose: de grote boosdoener De populaire benaming van fructose 'vruchtensuiker' klinkt gezonder dan tafelsuiker (sucrose), maar schijn bedriegt. Meer en meer wetenschappers trekken aan de alarmbel omdat we te veel fructose eten.
Robert Lustig, professor Klinische Pediatrie aan de universiteit van Californië, is een van hen. Prof. Lustig schuwt het woord 'vergif' niet en maakt de vergelijking met alcohol.
'Niemand ontkent dat alcohol giftig is vanaf bepaalde hoeveelheden, nl. vanaf het moment dat de lever de alcohol niet meer kan verwerken. Daarom is alcohol in kleine hoeveelheden ongevaarlijk (en zelfs gunstig), want de lever kan alle alcohol detoxificeren', zo stelt hij.

'Zo ook bij fructose: er zit nu zo veel fructose in ons [Amerikaanse] dieet dat de lever het niet meer aan kan. Gevolg: de suiker- en vetstofwisseling geraakt in een knoop; we worden alsmaar dikker en de kans op chronische ziekten stijgt enorm.'
Amerikaanse frisdranken vormen de grootste dreiging, want die bevatten high-fructose corn syrup en worden tussen de maaltijden door gedronken. Deze siroop is verrijkt met fructose zodat het een zoetere smaak krijgt.
Ook in gewone kristalsuiker zit fructose, al is die fructose verbonden aan een andere suikermolecule. Toch is het verstandig om de consumptie van tafelsuiker drastisch in te perken.

Stevia
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Hoe hou je diabetes onder controle

Bronnen:
Lustig RH. Fructose: metabolic, hedonic, and societal parallels with ethanol. J Am Diet Assoc. 2010 Sep;110(9):1307-21. Review

 

lijn