Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 maart 2015
Fructose ongezonder dan kristalsuiker
| 06/03/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Fructose ongezonder dan kristalsuiker Niet alle suiker is dezelfde. Volgens experimenten met muizen is de suiker die Amerikanen het liefst gebruiken, 'toxischer' dan de kristalsuiker (sucrose) die Europeanen verkiezen. In de VS is het gebruik van maïsstroop of high-fructose corn syrup als zoetmiddel gangbaar, terwijl de productie van maïsstroop in Europa onderworpen is aan productiequota (dit vooral om de eigen suikerindustrie te beschermen).

Vrouwelijke muizen sterven bijna dubbel zo snel op een maïsstroopdieet dan op een sucrosedieet. Ze produceren bovendien een kwart minder nakomelingen. De muizen haalden voor dit experiment een kwart van hun calorieën uit suiker. Dat lijkt veel, maar naar schatting leeft ook 13% van de Amerikanen op een voedingspatroon dat voor een kwart uit suiker bestaat! Gemiddeld gaat het om 44% sucrose en 42% maïsstroop.

Probeer in de eerste plaats álle toegevoegde suikers te vermijden, benadrukken de onderzoekers. Als je toch suiker wilt gebruiken, vermijd dan de high-fructose corn syrup. Die is om twee redenen verschillend van sucrose:
* de maïsstroop uit de VS is verrijkt met fructose
* de fructose en glucose in maïsstroop zijn niet aan elkaar gebonden, terwijl sucrose een binding is van glucose en fructose.

Hoe gezonder eten?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Suiker is een energiedief
Suiker is dodelijk voor kankerpatiënten
Suiker is toxisch

Bronnen:
Ruff JS, Hugentobler SA, Suchy AK et al. Compared to Sucrose, Previous Consumption of Fructose and Glucose Monosaccharides Reduces Survival and Fitness of Female Mice. J Nutr. March 1, 2015 jn.114.202531

 

lijn