Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 mei 2016
Fructose slecht voor de bloeddruk
| 27/05/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Fructose slecht voor de bloeddruk In 1897 stelde Alexander Haig dat urinezuur oorzaak was van jicht, hoge bloeddruk, dementie en hart- en vaatziekten. Studies hebben deze link ondertussen bevestigd. Ongeveer 88% van adolescenten die aan een te hoge bloeddruk lijden, hebben verhoogde urinezuurwaarden in hun bloed.
Een mogelijke oorzaak van verhoogde urinezuurwaarden is fructose. Fructose is de enige suiker dat het urinezuurmetabolisme kan beïnvloeden. Een belangrijke bron van fructose zijn suikerhoudende frisdranken. Kinderen die vaak frisdrank drinken, hebben vaker hogere urinezuurconcentraties die bovendien geassocieerd zijn met een hogere bloeddruk.

In Amerika is de consumptie van fructose gestegen van 225 gram naar 28 kilogram sinds de introductie van fructosesiroop uit maïs. Fructosesiroop is goedkoper dan gewone kristalsuiker. Gewone suiker bestaat voor 50% uit fructose, maar dit is gebonden aan een andere suikermolecule (glucose). Om die reden heeft gewone suiker geen invloed op het urinezuurmetabolisme, al heeft ze wel andere nadelige effecten.

Hypertensie preventief benaderd
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?

Meer lezen:
Stevia
Fructose: de grote boosdoener?
Bloeddruk verlagen met foliumzuur
Fructose ongezonder dan kristalsuiker

Bronnen:
Sour Notes on Sweet Drinks. J Pediatr. 09; 154:783-4

 

lijn