Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 april 2013
Fyto-oestrogenen bij droge ogen
| 19/04/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Fyto-oestrogenen bij droge ogen Fyto-oestrogen helpen om de symptomen van droge ogen te verminderen bij vrouwen in de menopauze, dat zeggen Italiaanse artsen die een supplement met fyto-oestrogenen uittestten. Op vele vlakken verlichtte het supplement de klachten: de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie verhoogde, het zicht verbeterde en de pijn verminderde volgens vier verschillende tests. Het supplement dat de vrouwen gedurende 20 dagen namen, bevatte 200 mg fenegriek-extract, liponzuur (100 mg) en het omega-3-vetzuur EPA (240 mg).

Oestrogenen zijn ook ook belangrijk bij de productie van oogvocht. De daling van oestrogeen die vele vrouwen tijdens de menopauze ervaren, is daarom een mogelijke oorzaak van droge ogen. Fyto-oestrogenen compenseren de daling aan oestrogenen, omdat ze aan dezelfde receptoren binden als oestrogenen.

Kunsttranen
Droge ogen en contactlenzen
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen
Hyaluronzuur bevochtigt droge ogen
Omega-3-supplement doet droge ogen verdwijnen

Bronnen:
Scuderi G, Contestabile MT et al. Effects of phytoestrogen supplementation in postmenopausal women with dry eye syndrome: a randomized clinical trial. Can J Ophthalmol 2012;47:489–492

 

lijn