Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 februari 2010
Gebrek aan vitamine B6 veroorzaakt bloedarmoede tijdens de zwangerschap
| 02/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Gebrek aan vitamine B6 veroorzaakt bloedarmoede tijdens de zwangerschap Na onderzoek van een 50-tal zwangere vrouwen met bloedarmoede bleek dat een tekort aan vitamine B6 de belangrijkste oorzaak was van de bloedarmoede. Deze bloedarmoede kon niet beholpen worden met ijzersuppletie, wel met vitamine B6-supplementen.
Bloedarmoede is een frequent probleem bij zwangere vrouwen omdat meer voedingsstoffen naar de foetus gaan. Gynaecologen schrijven dan ijzersupplementen voor om dit probleem op te lossen. Ook foliumzuursupplementen helpen tegen bloedarmoede, maar die worden voorgeschreven omwille van een andere reden (preventie van open ruggetjes).

Uit een studie blijkt dat vitamine B6-tekort de frequentste oorzaak is van bloedarmoede, vooral tijdens het derde semester. Net zoals ijzer is vitamine B6 nodig voor de werking van de rode bloedcellen, die het zuurstof in het bloed vervoeren.
In dezelfde studie konden de onderzoekers de bloedarmoede oplossen door dagelijks 75 mg vitamine B6 (pyridoxine-hypochloride) toe te dienen.

IJzeraanvoer optimaliseren

Bronnen:
Hisano M, Suzuki R et al. Vitamine B6 deficiency and anemia in pregnancy. Eur J Clin Nutr. 2009; 1-3 E-publication, 18 nov 2009

 

lijn