Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 oktober 2017
Geen fruitsap voor baby's en kinderen
| 20/10/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen fruitsap voor baby's en kinderen Vruchtensap heeft geen nutritioneel voordeel boven vruchten voor kinderen, en zeker niet voor baby’s (én volwassenen!). Het lijkt gezond, maar mist de gezondste componenten uit hele vruchten. Terwijl vruchten wel passen in een gezonde voeding, is het geregeld gebruik van fruitsap oorzaak van een overaanbod van suiker en lege calorieën: zelfs vers geperst al snel 12 % suiker. In de handel verkrijgbare fruitsappen zijn vaak nog extra gezoet of bevatten bewaarmiddelen.

Dit ontregelt de suikerhuishouding (net als frisdranken) en ligt aan de basis van overgewicht en diabetes. De studie citeert ook malnutritie, diarree, flatulentie, darmproblemen en tandbederf. De onderzoeker stelt dat baby’s minstens tot 6 maand enkel moedermelk (of desnoods vervanging daarvan) horen te krijgen. Vervangen ervan door fruitsap veroorzaakt tekorten aan eiwitten, goede vetten, mineralen, enz… Ook bij de overgang naar vaste voeding is sap ongewenst. Een fruitpapje of stuk fruit is dan wel gezond.

Eetlust bevorderen bij kinderen
Hoe huilende baby's sussen?

Meer lezen:
De voordelen van borstvoeding.
Geen fructose voor kinderen met buikpijn
Moedermelk essentieel voor darmgezondheid van de baby

Bronnen:
Heyman M, et al "Fruit juice in infants, children, and adolescents: current recommendations" Pediatrics 2017; DOI: 10.1542/peds.2017-0967.

 

lijn