Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 mei 2017
Geen postnatale depressie meer met bosbes en twee aminozuren
| 05/05/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen postnatale depressie meer met bosbes en twee aminozuren Canadase artsen die in een centrum voor verslaving en mentale gezondheid werkzaam zijn, zien dat drie natuurlijke stoffen voor emotionele stabiliteit zorgen bij vrouwen die net moeder zijn worden. Twintig vrouwen die de combinatie namen, kenden geen toename in de scores voor depressie. Bij twintig vrouwen die het supplement niet hadden genomen, was er wel sprake van meer depressieve symptomen na de bevalling. 'Het is de eerste maal dat een behandeling zo'n sterk effect geeft in de vermindering van de "baby blues"', zegt dr. Jeffrey Meyer, die de resultaten van de studie bekendmaakte.

Vlak na de bevalling stijgt het enzym dat serotonine en dopamine in de hersenen afbreekt. Mogelijk veroorzaakt een overmatige afbraak van die hersenstoffen een opwelling van gevoelens van verdriet. Tryptofaan is het aminozuur nodig voor de aanmaak van serotonine, en tyrosine is het aminozuur nodig voor de aanmaak van dopamine. Blijkbaar kan een hogere inname van die voedingsstoffen de productie van serotonine en dopamine in de hersenen van pas bevallen vrouwen handhaven. Bosbesextract kan ook op verschillende manieren de hersenfunctie ondersteunen, o.a. als antioxidant.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Lees ook:
Lichttherapie tegen depressie
Jodium belangrijk tijdens zwangerschap
Gevolgen van junkvoeding tijdens zwangerschap

Bronnen:
Dowlati Y, Ravindran AV, Segal ZV et al. Selective dietary supplementation in early postpartum is associated with high resilience against depressed mood. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017 Mar 28;114(13):3509-3514

 

lijn