Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 augustus 2015
Geen reuma meer zonder kunstmatige zoetstoffen?
| 07/08/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen reuma meer zonder kunstmatige zoetstoffen? Vier artsen van het Malcolm Randall centrum in Florida beschrijven in 'The annals of pharmacotherapy' vier gevallen van fibromyalgiepatiënten die spontaan genazen na eliminatie van glutamaat en aspartaat uit hun dieet.
Fibromyalgie is een vorm van reuma gekenmerkt door gewrichtspijnen, vermoeidheid, prikkelbare darm en slaapstoornissen. Andere symptomen die in de gevalstudies beschreven werden: spierpijn, ochtendstijfheid, chronische vermoeidheid, reflux, angst, depressie, hoofdpijn ... Voor dit syndroom bestaat nog geen goede remedie. Deze symptomen verdwenen niettemin als sneeuw voor de zon bij drie vrouwen eens ze op een dieet gezet werden zonder de smaakversterker mononatriumglutamaat (MNG) en de kunstmatige zoetstof aspartaam. Een vierde patiënt, ook een vrouw, herstelde hierdoor ook zeer goed.

Opvallend in deze gevallen was dat een causaal verband duidelijk was omdat de symptomen terug opdoken wanneer ze terug één van deze stoffen namen.
Aspartaam en MNG zijn stoffen waarop zenuwcellen fel kunnen reageren. Op zich lijken ze onschadelijk, maar omwille van hun functie in het zenuwweefsel kunnen ze de boel er grondig verstoren.

Reuma: bewegen maar niet overbelasten
Wat kun je doen bij fibromyalgie?

Meer lezen:
Darmkuur tegen klachten van reuma
Co-enzym Q10 tegen fibromyalgie
Zoetstoffen in koffie en depressie

Bronnen:
Smith JD, Terpening CM et al. Relief of fibromyalgia symptoms following discontinuation of dietary excitotoxins. Ann Pharmacother. 01 06;35(6):702-6.

 

lijn