Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 oktober 2015
Geen slapeloosheid meer na gesprekstherapie
| 20/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen slapeloosheid meer na gesprekstherapie Een sessie gesprekstherapie van één uur kan slapeloosheid oplossen bij 60% van mannen en vrouwen met slaapproblemen. Voorwaarde is dat ze niet aan chronische slapeloosheid lijden en nog geen slaappillen hebben uitgeprobeerd. Volgens psychologen is gesprekstherapie nuttig om te verhinderen dat acute slapeloosheid overgaat in chronische slapeloosheid.

Gesprekstherapie die in dit onderzoek toegepast werd, staat in de psychotherapie bekend als cognitieve gedragstherapie. Dat cognitieve gedragstherapie ingezet kan worden tegen slapeloosheid, is in het verleden al bewezen. Verrassend is dat bij deze groep van patiënten één uurtje al volstaat. Tijdens het gesprek gaat de therapeut op zoek naar contraproductieve gedrags- en denkpatronen die het indommelen 's avonds in de weg staan. De patiënten kregen na de sessie wel een brochure mee naar huis.

Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap

Lees ook:
Slaappil tegen slechte nachtrust?
Betere slaap vraagt om verandering van gedrag!
Verstoorde nachtrust even nadelig als slaapgebrek

Bronnen:
Ellis JG, Cushing T, Germain A. Treating Acute Insomnia: A Randomized Controlled Trial of a "Single-Shot" of Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia. Sleep. 2015 Jun 1;38(6):971-8

 

lijn