Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 september 2012
Geheugenproblemen of dementie?
| 19/09/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Geheugenproblemen of dementie? Indien de schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie juist zijn, zullen er tegen het jaar 2020 ruim vijftig procent meer Alzheimerpatiënten moeten verzorgd worden dan nu het geval is. De steeds ouder wordende bevolking is één factor die dergelijke stijging veroorzaakt. Een zittende levenswijze is een andere reden voor die spectaculaire stijging. De ziekte van Alzheimer treft het geheugen, het concentratievermogen en blokkeert het logisch denken.
Er bestaat vandaag geen methode om Alzheimer te genezen. Er zijn wel middelen om het ziekteproces te vertragen en de patiënt zolang mogelijk, op een voor iedereen leefbare wijze, thuis te verzorgen.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Mensen die iemand in de familie hebben die aan Alzheimer lijdt, kunnen zichzelf beschermen door de volgende preventiemaatregelen te nemen. Probeer een verhoogde bloeddruk te voorkomen, doe al het nodige om geen diabeticus te worden, let er op dat de cholesterolspiegel niet te hoog wordt, vermijd depressieve toestanden en een gevoel van eenzaamheid. Al deze factoren worden met één gratis middel bestreden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in een park of in een fitnesscentrum en de kans dat je hersenen veel sneller oud worden dan je lichaam daalt spectaculair.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Bronnen:
Haan MN, Miller JW, Aiello AE, Whitmer RA, Jagust WJ, Mungas DM, Allen LH, Green R.
Homocysteine, B vitamins, and the incidence of dementia and cognitive impairment: results from the Sacramento Area - Latino Study on Aging. / Am J Clin Nutr. 2007 Feb;85(2):511-7.

 

lijn