Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 juni 2019
Gemakkelijk gewicht verliezen
| 03/06/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Gemakkelijk gewicht verliezen Mensen die gewicht wensen te verliezen moeten dagelijks bewegen. Dit is een universeel en wetenschappelijk aanvaard principe. Veel mensen denken dat lopen meer overtollig vet verbrand dan wandelen. Joggen eist immers meer energie van de atleet. Wetenschappelijke studies tonen echter het tegendeel aan. Om gewicht te verliezen levert een inspanning met een lage intensiteit, meer winst op de weegschaal op dan een meer intense discipline. Precies daarom is lopen te intens. Joggers verbranden meer sneller beschikbare koolhydraten (suikers) dan vet. Wandelen daarentegen is minder zwaar. Daarom spreekt het lichaam dan ook eerst de minst belangrijke energie aan. Dat is het overtollige lichaamsvet.

Eigenlijk is dit zeer goed nieuws voor iedereen die wil vermageren. Het volstaat de discipline te hebben om iedere dag 45 minuten te wandelen om relatief snel en blijvend te vermageren. Ook het risico op blessures ligt bij het wandelen veel lager dan bij het lopen.

Overgewicht voorkomen
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Ga wandelen met de hond…
Snelwandelen om in vorm te geraken
Waarom snel vermageren zwaarlijvigheid veroorzaakt!

Bronnen:
Browning RC, Kram R. Pound for pound - Working out how obesity influences the energetics of walking. J Appl Physiol. 09 Apr 9.

 

lijn