ABC GEZONDHEID - Artikels
24 augustus 2018
Geraffineerde koolhydraten slecht voor de hersenen
| 24/08/2018 |
| 24/08/2018 |
De negatieve impact van obesitas, diabetes en andere metabole ontregelingen op de cognitieve functies is bekend. (cognitie: bewuste hersenfuncties: leren, geheugen, beslissen,…)
De sleutelfactor: chronische consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten.
Vooral vroege blootstelling, vanaf prenataal (tijdens de zwangerschap) en doorheen de kinderjaren en adolescentie, blijkt erg toxisch te zijn voor de hersenen en cognitieve functie. Genoemde mechanismen zijn: ontregeling van metabole en inflammatoire (ontstekings-) factoren. Dit afhankelijk van leeftijd en genetische en fysiologische factoren, zoals de capaciteit van het glucosemetabolisme, type en inname patroon van de suikers…
De negatieve effecten van langdurige consumptie van geraffineerde koolhydraten manifesteren zich zelfs vóór er symptomen zijn van overgewicht/obesitas, of van metabole ziekten en vaataantasting. De defecten blijken onafhankelijk van het lichaamsgewicht (slank zijn beschermt dus niet tegen de effecten op de hersenen!).
Het is dus cruciaal om gezond te eten, met een voorkeur voor ongeraffineerde koolhydraten, zoals groenten, fruit, noten en zaden…
Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding
Meer lezen :
Jongere hersenen met gezonde voeding
Noten, de overtreffende trap van gezond
Mentale problemen: voeding beter dan farmaca
De sleutelfactor: chronische consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten.
Vooral vroege blootstelling, vanaf prenataal (tijdens de zwangerschap) en doorheen de kinderjaren en adolescentie, blijkt erg toxisch te zijn voor de hersenen en cognitieve functie. Genoemde mechanismen zijn: ontregeling van metabole en inflammatoire (ontstekings-) factoren. Dit afhankelijk van leeftijd en genetische en fysiologische factoren, zoals de capaciteit van het glucosemetabolisme, type en inname patroon van de suikers…
De negatieve effecten van langdurige consumptie van geraffineerde koolhydraten manifesteren zich zelfs vóór er symptomen zijn van overgewicht/obesitas, of van metabole ziekten en vaataantasting. De defecten blijken onafhankelijk van het lichaamsgewicht (slank zijn beschermt dus niet tegen de effecten op de hersenen!).
Het is dus cruciaal om gezond te eten, met een voorkeur voor ongeraffineerde koolhydraten, zoals groenten, fruit, noten en zaden…
Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding
Meer lezen :
Jongere hersenen met gezonde voeding
Noten, de overtreffende trap van gezond
Mentale problemen: voeding beter dan farmaca
Bronnen:
Hawkins MAW, Keirns NG, Helms Z. Carbohydrates and cognitive function
Curr Opin Clin Nutrition & Metabolic Care 2018, 21 (4): 302-307
Hawkins MAW, Keirns NG, Helms Z. Carbohydrates and cognitive function
Curr Opin Clin Nutrition & Metabolic Care 2018, 21 (4): 302-307