Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 november 2015
Gevolgen van junkvoeding tijdens zwangerschap
| 11/11/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Gevolgen van junkvoeding tijdens zwangerschap Junkvoeding tijdens zwangerschap creëert 'junkvoedingkinderen'
Terwijl sommige mensen hun neus ophalen voor vettig en zoet eten, zijn andere mensen er zo goed als verslaafd aan. Mogelijk wordt dergelijk eetgedrag al bepaald tijdens de zwangerschap.
Wetenschappers hebben dit experimenteel vastgesteld bij ratten. Wanneer de moederrat op junkfood leefde – voeding rijk aan vetten en suikers, maar arm aan vitaminen –, hadden de jongen ook een hogere neiging om vetten te eten.

De onderzoekers keken vervolgens wat er in de hersenen van de rattenjongen gebeurde. Hun hersenen maakten meer stoffen aan die genotgevoelens opwekken. Ze ervaren dus een grotere voldoening na een vetrijke maaltijd dan normale rattenjongen.
Bij mensen zien we ook dat een vetrijk en suikerrijk dieet voor de geboorte het risico op zwaarlijvigheid verhoogt op latere leeftijd. Ongetwijfeld is dit een van de mechanismen waarom zwaarlijvigheid steeds vaker voorkomt.

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
Jodium belangrijk tijdens zwangerschap
Geen mobiele telefonie voor zwangere vrouwen en kinderen
Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op diabetes voor het kind

Bronnen:
Ong ZY, Muhlhausler BS. Maternal "junk-food" feeding of rat dams alters food choices and development of the mesolimbic reward pathway in the offspring. The FASEB Journal, 11; DOI: 10.1096/fj.10-178392

 

lijn